Bilgilendirme Sık Sorulan Sorular

İşitme Nasıl Oluşur ?



Herhangi bir ses kaynağı kulağa titreşim veya ses dalgaları gönderir.
Ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak kanalıi yoluyla zara iletılır.
Bu titreşimler kulak zarını titreştırir.
Titreşimle birlikte orta kulaktaki kemikçikler (çekiç, örs ve üzengi) hareketlenmeye başlar.
Kemikçiklerin hareketi, orta kulağa kadar gelen ses titreşimlerinin iç kulağa iletilmesini saglar.
Iç kulaktaki koklea, kil hücrelerine sahip spiral yapisiyla çok hassas bir organdır.
Bu kıl hücreler işitsel hücrelere baglıdırlar.
Bu hücrelerin hareketi işitsel sinirlere elektrik sinyali yollar.
Işitsel sinir bu sinyalleri beyne iletır.
Algılanan bu sesler, beyin tarafından anlamlandırıldığında işitme oluşur.

İşitme kaybı nasıl oluşur?

İşitme kaybı ses dalgalarının yeterlı biçimde beyne iletilememesinden kaynaklanır.
Ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplandigi andan, beyne iletildigi ana kadar geçtigi yollarin herhangi birinde bozulmaya ugrayabilir.
İşitme kaybının çeşitleri nelerdir?

İşitmenin kayba ugradıgı yer işitme kaybının türünü belirlemektedir :

1.Sensorineural (Sinirsel) Işitme kaybı:

İç kulakta bulunan salyangozun içindeki işitme hücrelerinin veya işitme sinirlerinin tahribatiyla ortaya çikan işitme kaybıi türüdür. Genetik faktörler;yaslılık, bazi viral enfeksiyonlar,sistemik hastaliklar, kulağa çok yakin büyük patlamalar, bazi ilaçlarin uzun süreli kullanimi, küçükyaslarda geçirilen atesli hastaliklar, yaslanmaya bagli olarak gelisen sinirlerde harabiyet neden olarak gösterilebilir.

İşitme kaybıyla beraber duyup anlamama problemi de olabilir. Tibbi tedavisi mümkün degildir. Baslangıçta rahatsız etmeyen işitme kaybı bir yandan ilerlerken, bir yandan da anlama zorlugu yaratmaya baslar. Sinirsel tip işitme kayıplı hasta, etrafinda söylenenleri duyabilir fakat net olarak anlamayabilir. Telefonda konuşulanlari duymakta zorlanabilir, anlayamaz. Kalin sesleri ince seslerden daha iyi duyar. Zamaninda işitme cihazi uygulamasina baslanmazsa bu problem çözümü daha zor bir sorun haline gelebilir.

2.İletim Tipi işitme kaybı:

Ses dalgalarının iç kulağa ulasması engellendiği zaman ortaya çıkar. Problem dıs ve/veya orta kulakta olusmaktadir.
Kulak zarındaki problemler, Orta kulak enfeksiyonlari, Kulak kanalınin doguştan kapalı olması, Aşırı kulak kiri, kulağa kaçan yabancı cisimler, Kemikçiklerdeki kopukluklar veya kireçlenme sonucu düzenli çalisamama gibi sorunlardan dolayı oluşur. Tıbbi ve cerrahi yöntemlerle tedavileri mümkün ve düzeltilebilir kayıplardir . Böyle bir işitme kaybındaki genel şikayet "az duyuyorum" şeklinde olabilir. Kulaklarinda doluluk ve tıkanma hissederler. Kendi sesleri kulağına yüksek tonda geldigi için genellikle yavaş ve belli bir tonda konuşurlar.

3.Mixed Tip (Karısık) işitme Kaybı:

İletim tipi ile sinirsel tip işitme kayıplarının bir arada görülmesidir. Tibbi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi aksi durumlarda bir işitme cihazı da kullanilabilir.
"işitme kaybı engeli Aşılamaz " düsüncesi yanlıştır.
Çünkü; işitme engelli her bireyde bir işitme kalintısı vardır ve birey bu kalintıdan yararlanabilir. Özellikle erken yaşlarda tanısı konan, cihaz takılan bireyin işitme yetersizliğini büyük ölçüde aşabiliriz. işitme cihazı, görme bozuklugu olan kişilerin kullandiği gözlükten farksiz görülmeli ve bu cihazi kullanmanin ayıp tarafı olmadigi kabul edilmelidir.
Kişilerin özürlü olması yalnızca kendilerine değil, ailelerine ve topluma ait pek çok sorunu da beraberinde getırmektedir. işitme engelli çocuğu oldugunu ögrenen aile gerçekleri kabul etmekte zorlanır. Bu durumu çevrelerinden saklar. Çocuğunun geleceği hakkında endişe duyar ve onu hiçbir şey yapamayan, öğrenemeyen bir varlık olarak görür. Maddi imkanlari da yetersiz ise adeta çocuğunu gözden çıkarır.
Toplumsal olarak birinci hedefimiz işitme kayıplı insan sayısını en aza indirmek için çalişmak ve var olan işitme kayiplı kişilerin topluma, ailelerine ve kendilerine en yararlı olacak şekilde eğitilmelerini sağlamaktır.
Bu nedenle; işitme kaybının en büyük sebebi olan akraba evliliğinin önlenmesi, anne, çocuk sagliği ve aile egitimine önem verilmesi kamu personeli ve duyarli vatandaslarimizin önemli bir görevidir. Çünkü;
İşitme kaybının ortaya çikmasini engelleyemiyorsak, gerekli saglik kosullarini yerine getıremiyorsak, erken yaslarda tespit edilmesini saglayamiyorsak, gerekiyorsa işitme cihazini temin edemiyorsak, özel egitim olanaklarini veremiyorsak, var olan özel egitim olanaklarindan yararlanmasini saglayamiyorsak bu toplum olarak hepimizin suçudur.
Böylesi bir konuda duyarli olmak, uyarici olmak, yönlendirici olmak ve eğitici olmak insan olarak hepimizin görevidir.
TOPLUMLARIN GELISMISLIK DÜZEYI ÖZÜRLÜSÜNE VERDIGI DEGERLE ÖLÇÜLÜR.

İşitme cihazı nedir ?



İşitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdir.
Cihazın mikrofonu, içindeki diyaframa herhangi bir basinç sonucu çarpan havanin etkisi ile diyaframin titresmesi sonucu çikislarinda küçük gerilimler elde edilen, özel bir parçadir.
Mikrofon, ayni zamanda akustik enerji olan ses dalgalarini toplayarak elektrik sinyaline çevirir.
Mikrofondan alinan bu elektrik sinyallerinin boyutu amplifikatörde yükseltilerek hoparlöre iletılır.
Hoparlör, kendışine ulasan elektrik sinyallerini, tekrar ses dalgalarina dönüstüren bir çevirici olarak görev yapar. Hoparlörde tekrar akustik enerjiye çevrilen sinyaller hastanın kulağına iletılır ve böylece hastanın duymasi saglanir.
İşitme cihazı, işitme kaybınızın ilerlemesini veya gerilemesini saglamaz.
Sadece sizin işitmenizi ve günlük yasantinizi kolaylastıracak yardımcı bir cihazdir.
Dijital işitme cihazlarında temel prensip, akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital islemcide isleyerek dogala en yakin sesi olusturmak ve hastalarin daha rahat işitmelerini saglamaktır.
Yapilan bilgisayar baglantisiyla da cihaz, hastanın kisiye özel işitme kaybına ve isteklerine uyacak biçimde ayarlanabilir.

İşitme cihazı hangi parçalardan oluşur?

İşitme cihazinin parçalari:

Mikrofon : Sesi alir ve bunlari elektrik sinyallerine dönüştürür.

Amplifikatör: Elektrik sinyalinin gücünü arttırır.

Pil: Işitme cihazının çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlar.

Hoparlör: Elektrik sinyallerini yeniden ses dalgalarina dönüştürür.

Kişiye Özel Hazırlanan Kulak Kalıbı: Hoparlörü kulak kanalına bağlar.
İşitme cihazı bana nasıl yardımcı olur?

İşitme testlerine dayanarak, işitme uzmanlari cihazın gerekli olup olmadığinı söyleyebilir.

İşitme cihazları, sensorineural tıp kayıplarda, hastanın duyma ve anlama düzeyinin gelişmesinde kısmen faydalı olur.

İşitme cihazı seçerken, uzman; duyma kabiliyeti, is ve ev faaliyetleri, fiziksel durum, kullanilan ilaçlar gibi degiskenleri dikkate alir.

Uzman ile beraber bir veya iki kulağa cihaz gerekebileceğine karar verilebilir. Iki kulağa cihaz takmak seslerin dengelenmesinde, gürültülü ortamlarda kelimeleri anlama düzeyinin gelismesinde ve seslerin kaynaginin belirlenmesinde hastaya yardımcı olacaktır.

İşitme cihazı çeşitleri nelerdir?

İşitme kaybı olan kişiler için temel olarak dört çesit işitme cihazı vardır;

Kulak İçi (In The Ear - ITE) : işitme cihazları dış kulağa tamamen oturur ve hafif işitme kayiplarindan, çok ileri işitme kayiplarina kadar kullanilabilmektedir. cihazın iç aksamini kaplayan dış koruma akrilikten yapilmaktadir. ITE cihazlar ek teknik mekanizmalar içerebilmektedir; Bunlara örnek olarak telecoil verilebilir, telecoil telefon konuşmalari sirasinda ses iletimini arttıran küçük manyetik bir teldir. ITE cihazlar kulak kiri ve kulak akıntısı ile bozulabilmektedir. Bu cihazlar, kulak sürekli büyüdügü ve kalip değiştırilmesi gerektigi için, genellikle çocuklar tarafından kullanilmamaktadir.

Kulak Arkası (Behind The Ear - BTE) : cihazlar dış kulağın içine oturan plastik bir kulak kalibina baglidir ve kulağın arkasina takilir. işitmeyi saglayan parçalar kulağın arkasindaki kutucukta yer almaktadir. Ses kulak kalibindan geçerek kulağa ulasir. BTE işitme cihazları çok hafif işitme kayiplarindan çok ileri işitme kayiplarina kadar birçok kayipta, her yas grubunda kullanilabilmektedir.

Kanal cihazları kulak kanalina yerlestırilir ve iki çesidi vardir:

Kanal Içi (In The Canal - ITC) : işitme cihazları kulak kanalinin büyüklük ve sekline uyacak sekilde ayarlanir, çok hafif işitme kayiplarindan orta dereceli kayiplara kadar kullanilabilmektedir.

Tamamen Kanal Içi (Completely In the Canal - CIC) : işitme cihazları kulak kanali içine gizlenir ve dışardan görülmez. Çok hafif işitme kayiplarindan, orta dereceli kayiplara kadar kullanilabilmektedir.

Kanal cihazları kulak kiri ve kulak akıntısı dolayısiyla bozulabilmektedir.

Ayrica kulak kanallari çok dar oldugundan ve gelisim sürecinde olmalari dolayısiyla kulak yapilari sürekli degistiginden, genel olarak çocuklar için önerilmemektedirler.

Cep Tipi Cihazlar: çok ileri derecede işitme kaybı olan kisiler tarafından kullanilmaktadir.

Cebe konulan veya kemere takilan bu cihazlar, kulağa bir kablo yardimiyla baglanir. Boyutlarinin büyük olmasi dolayısiyla birçok sinyal isleme opsiyonunu içerebilmektedir ancak sadece diger işitme cihazı tiplerinin kullanilamadigi durumlarda kullanilmaktadir. Cep tipi cihazlar, bir işitme cihazınin sunabilecegi maksimum güce ihtiyaç duyan insanlara önerilmektedir.

Bütün işitme Cihazları Ayni Şekilde mi Çalışır?

Bütün işitme cihazlarınin mekanizmalari, cihazlar ayni çesit olsa bile, degisiklik gösterir. işitme cihazları Kullandiklari devre türüne göre 3 çesittır:

Analog/Ayarlanabilir: Uzman hastanın ihtiyacı olan ses düzeyini ve diger özellikleri belirler, daha sonra laboratuarda bu özelliklere uyan cihaz imal edilir. Uzman ayarlamalara imkan verecek esnekliği birakir.

Analog/Programlanabilir: Uzman işitme cihazıni programlamak için bilgisayar kullanir. Analog/Programlanabilir devre kullanan cihazların devreleri birden fazla program veya ayar içerir. Analog/Programlanabilir devre her tür işitme cihazında kullanilabilir.

Dijital/Programlanabilir: Uzman cihazı bilgisayarla programlar ve kisiye uygun ses kalitesi ve yanıt süresini ayarlayabilir. Dijital işitme cihazları bir mikrofon, alici, pil ve bilgisayar çipi kullanir. Dijital devre, uzmana, ayarlama yapabilmesi için en büyük esnekliği saglayan işitme cihazı türüdür. Dijital devre her tür işitme cihazında kullanilabilir ve en pahali türdür.

Bir işitme cihazından Ne Bekleyebilirim?

Bir işitme cihazıni basariyla kullanabilmek zaman ve sabir ister. işitme cihazı normal duymayi geri getırmeyecegi gibi mevcut durumunuzda da gerileme yaratmaz. işitme cihazına uyum saglamak zaman alan bir süreçtır, bu süreç çevredeki sesleri duymayi ögrenmek ve degisik sesleri duymaya alisma asamalarini içerir.

işitme cihazına alisabilmek için stressiz bir ortamda birkaç saat kullanarak baslamak gerekir. kullanıcılarin yeni duyma teknikleri edinmesi ve işitme kaybını kontrol altina alabilmesini saglayacak yetenekleri gelistırmesini saglayacak tipte programlar mevcuttur. Uzmaniniza danistiğiniz takdirde kişisel ihtiyaçlarinizi karsilayacak programlar hakkinda daha ayrintılı bilgi alabilmeniz mümkündür.

İşitme cihazı alırken ..

İşitme cihazı kullanilmaya basladiktan bir süre sonra sizin ayrilmaz bir parçaniz haline gelecektir.

Cihazdan uzun süre faydalanmaniz gerektigi için cihazınizi satin alirken dikkat etmeniz gereken çok önemli unsurlar vardir.

işitme kaybımla ilgili tibbi ve cerrahi olarak dikkate alınması gereken veya düzeltilmesi gereken bir sey var mı? işitme cihazınin garantisini ögrenin ve saticinin size Sanayi Bakanlığı onayli garanti karti verdiginden emin olun. Türkiye ye çok kaliteli cihazlarla birlikte çok düsük kalitede cihazlar da gelmektedir. Bu cihazların markalarinin ISO ve CE gibi uluslararasi kalite belgelerinin olmasi gerekir. cihazları deneyin, fiyatlarini ögrenin, kendinizi en rahat hissettiğiniz ve kullanmakta en rahat oldugunuza inandiğiniz cihazı seçiniz. Bir işitme cihazınin, günlük kullanimda, ortalama ömrü yedi yil civarindadir. Bu süre boyunca cihazın belli zamanlarda tamir ve bakim görmesi gerekebilir. Bundan dolayı işitme cihazınin alindigi firmanin servis ve tamir hizmetleri verip vermediğini bilmek önem kazanmaktadir.

cihazı alacaginiz firma T.C. Sanayi Bakanlığı SATIS SONRASI HIZMET YETERLILIK BELGESI ve TSE tarafından verilen HIZMET YETERLILIK BELGESIne sahip olmalidir.

İşitme cihazına alışma Süreci

Eger ilk defa bir isitme cihazi kullaniyorsaniz alismaniz biraz zaman alacaktır. Bu zaman yasiniza, isitme kaybınızın derecesine ve cihazinizi kullanma isteginize göre degisiklik gösterir. Yapilan arastırmalarda bu sürenin 5-25 gün arasinda degistigi belirlenmistır.

Cihazinizi ilk kullanmaya başladığınızda bazi sesler size rahatsızlik verebilir. Özellikle uzun bir süreden beri isitme kaybı olan insanlar, kayipsiz duyan insanlarin çevresinde duymaya alistigi sesleri-özellikle rüzgar ve trafik seslerini-zamanla unutmuslardir. Bir cihaz kullanilmaya baslandiginda bu sesler de daha öncekinden yüksek gelecek ve sizi rahatsız edecektır. Bu ve benzeri sesler hayatin içinde olan sesler oldugu için isitme cihazinizi kullanmaya devam ettiğiniz takdirde, biraz istek ve pratikle, bu problemlerin üstesinden gelebiliriz.

İlk günler:

Ilk birkaç gün isitme cihazinizi alışık oldugunuz ortamlarda yani evinizde ve isyerinizde, birkaç saat kullanin.

Kendinizi yorgun ve gerilmis hissettiğiniz takdirde cihazinizi çikartin. Kendinizi iyi hissettikten sonra tekrar birkaç saat daha takin. Bu alistırmayi her gün artan sürelerle tekrar edin. 7 ila 10 gün içinde cihazinizi sabah takip, aksam çikartabilecek duruma gelmelisiniz.. yüksek sese kitap veya gazete okuyarak kedi sesinizi dinleyin. Ilk günlerde kendi sesiniz farkli veya yüksek gelebilir. Alisma süreci içinde kendi sesinizdeki farklilik düzelmediyse ve bu size rahatsızlik veriyorsa saticinizla irtibata geçin. Kalibinizda veya cihazin özel iç ayarlarinda yapilacak degisikliklerle bu sikayetleriniz giderilebilir.

Gürültüsüz bir ortamda bir kisi ile konuşun. konuştugunuz kisinin yüzüne bakin ve anlamadiğiniz kelimeleri tekrarlatin. Anlamanizi güçlestırecek cihazları(radyo ve televizyon) kapatin. Bu cihazin yükseltip size ilettigi seslere daha rahat alismanizi saglayacaktır.

İlerleyen günler:

Birkaç kisilik gruplarda konuşmalara katılın ilk zamanlarda bu gruplarin seslerini tanidiğiniz kisilerden olusmasina dikkat edin. konuşmalar sirasinda konuşmasini anlayamadiğiniz kisinin konuşmasinin tekrarlamasını isteyin.

Birkaç kisi konuşurken, siz baska biriyle konuşmaya çalisin. Dinlerken konuşan kisinin mimiklerini ve dudaklarini izleyin. Daha büyük gruplarda, kalabalik içersinde konuşulanlar ve etraftaki sesler daha çok karisabilir. Bunlari ayirt edebilmek cihaz kullanmayan insanlar için bile zor olabilir. Sabirli olun, zamanla bu ayrimi yapabilecek duruma geleceksiniz.

İşitme cihazına Alışırken Ne Gibi Problemlerle Karşılaşılabilir?

işitme cihazıni taniyin. işitme uzmani, cihazı nasil kullanacaginiz ve bakimi nasil yapacaginiz konuşunda bilgi verecektır. Bunun yaninda, işitme uzmani yaninizdayken, cihazı takip çikarin, sesi ayarlayin, temizlemeye çalisin, sol ve sag cihazları ayirt edin ve pilleri çikarip takin.

işitme cihazı rahatsızlik verebilir. Uzmana, alisma süreci boyunca cihazın ne kadar süreyle takilmasi gerektiğini sorunuz. Bunun yaninda işitme problemi yasadiğiniz durumlarda cihazı nasil test edebileceginizi ve çok yüksek veya alçak sesler oldugunda sesin nasil yükseltilebilecegini veya programlamasinin nasil yapilabilecegini de mutlaka sorunuz.

Kendi sesiniz çok yüksek gelebilir. Bu sorun yeni kullanıcılarda oldukça sik rastlanan bir sorundur. Uzman bunu düzeltebilir de düzeltmeyebilirde; sunu belirtmek gerekir ki hastalarin çogu buna zamanla alismaktadirlar.

işitme cihazı uguldama yapabilir. Bu sorun oldugunda, geribildirim (feed-back) olmaktadır, bunun nedeni işitme cihazınin kulağa tam olarak oturmamasi, kulak kiri veya sivi kaçmasi olabilir. Ayarlamalar için uzmani görmeniz gerekir.

İşitme cihazınızı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
İşitme cihazınin daha uzun ömürlü ve daha verimli çalismasi için:

cihazınizi nem ve terden koruyunuz cihazınizi kuru ve temiz tutunuz cihazınızın en büyük düsmani sudur. cihazınizi dus alirken, denizde, abdest alirken, asiri yagmurda ve benzeri durumlarda çikartiniz. cihazınizi kesinlikle su ile, baska bir sivi temizleyiciyle veya alkolle temizlemeyiniz. cihazınizi asiri sicak veya asiri soguktan koruyunuz. cihazınizi asla saç kurutma makinesi veya mikro dalga firinda kurutmaya kalkışmayınız. cihazınizi darbelerden koruyunuz Her zaman taze pil kullaniniz. Sizinti yapmis pilleri kesinlikle kullanmayınız. cihazınizi belirli bir periyotlarla saticiniza götürüp genel bakimini yaptıriniz. işitme cihazınizi kendiniz tamir etmeye kalkışmayınız. Herhangi bir ariza halinde hemen uzman ile görüsünüz. işitme cihazınizi kullanirken saç spreyi veya diger saç bakim ürünlerini kullanmayınız. Yedek pillerinizi ve ufak cihazları çocuklar ve ev hayvanlarından uzak tutunuz.
İşitme cihazınız Çalışmıyorsa
İşitme cihazım çalismiyor. Pil bitmiş olabilir. cihazıniza yeni bir pil takin. Kulak Kalıbınızın hortumu tıkanmış olabilir. Tikanikliği temizleyiniz. cihazıniz hasarlı olabilir. işitme merkezinize başvurunuz. cihazınızın pili ters takmis olabilirsiniz. Pili doğru taktığınızdan emin olunuz.
İşitme cihazımin sesi azaldi. Kulak Kalıbınızın hortumu tıkanmış olabilir. Kalıbınızı temizleyiniz. cihazınızın pili bitmiş olabilir. Yeni bir pil takınız. işitme kaybınız artmis olabilir. işitme merkezinize başvurunuz. Kulağınız kirden dolayı kapanmış olabilir. işitme merkezinize başvurunuz.

Ses bozuk yada net degil. Pil bitiyor olabilir. Yeni bir pil takınız. Cihaz bozulmuş olabilir. işitme merkezinize başvurunuz. Sorun: cihazımdan düdük sesine benzer bir ses geliyor. Kulak Kalıbınızın hortumu yirtilmis olabilir. işitme merkezinize başvurunuz. Kulak ölçünüz degistigi için kulak kalibiniz küçük geliyordur. işitme merkezinize başvurunuz.Cihazım düdük sesi çikariyor ve kapanıyor. cihazınızın pil bitis sinyali veriyordur. Yeni bir pil takınız